* अन्य अपस्थानिक जड़ों में खाद्य संचय हेतु रूपान्तरण:-
(a) ग्रथिमय मूल (Nodulose root):- ये जड़े शीर्ष भाग पर फूल जाती है।
जैसे- आम्भा हल्दी (Mango-ginger) / Curcuma amada
(b) मणिकामय या मालाकार मूल (Beaded or Moniliform root) :- ये जड़े नियमित अन्तरालों पर फूलकर मणिकामय संरचना बनाती है।
जैसे - पोर्चुलाका, करेला (मोर्मडिका)
(c) वलयाकार मूल (Annulated roots):- ये जड़ें वलय की श्रृंखलाओं जैसी फूली हुई होती हैं।
जैसे-आइपिकॉक (Psychrotia)
English Translation
* Modification for food storage in other adventitious roots: -
(a) Nodulose root:- These roots swell at the top.
Like- Ambha turmeric (Mango-ginger) / Curcuma amada
(b) Beaded or Moniliform root :- These roots swell at regular intervals and form a beaded structure.
Eg - Porchulaca, Bitter gourd (Mormdica)
(c) Annulated roots:- These roots are swollen like chains of rings.
E.g. Ipecac (Psychrotia)
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