मूल के कार्य (Functions of root) :-
• पादप को मृदा में स्थिर करना तथा मृदा को बांधना।
• मृदा से जल और खनिज लवणों का अवशोषण करना।
• खाद्य पदार्थों का संचय करना तथा पादप वृद्धि नियामकों का संश्लेषण करना।
* कुछ महत्वपूर्ण बिन्दु (Some special point) :-
• मूल विहिन पादप (Rootless plants ):-
(i) युट्रिकुलेरिया (ii) वुल्फिया
• पादप जिनमें अल्पविकसित मूल तंत्र पाया जाता है :-
(i) हाइड्रिला (ii) सिरेटोफिल्लम
• ग्रंथिल जड़ / गुलिकीय मूल (Nodulated root) :- लेग्युम में (फाबेसी = पेपिलियोनेटी जैसे- पाइसम स्टाइवम, साइसर एरिटिनियम) जड़ों पर अनियमित रूप से थोड़े-थोड़े अन्तराल पर गोलाकार संरचनाएँ पायी जाती है जिन्हें गुलिकायें (nodules / tubercals) कहते है।
• इन गुलिकाओं में नाइट्रोजन स्थिरीकारी राइजोबियम वंश के जीवाणु पाये जाते हैं।
•लेग्युम तथा जीवाणु दोनों को इस सम्बन्ध में लाभ होता है और यह सहजीवी संबंध कहलाता है।
• इस कारण लेग्युम पादपों में प्रोटीन अधिकता में पाया जाता है तथा ये फसल चक्रण में प्रयुक्त किये जाते हैं।
English Translation
Functions of root :-
• Stabilizing the plant in the soil and binding the soil.
• Absorption of water and mineral salts from the soil.
• Food storage and synthesis of plant growth regulators.
* Some important points (Some special point)-
• Rootless plants :-
(i) Utricularia (ii) Wolfia
• Plants in which rudimentary root system is found :-
(i) Hydrilla (ii) Ceratophyllum
• Nodulated root :- In Legumes (Fabaceae = Papilioneti e.g. Pisum stivum, Cicer aritinium) roots have irregularly spaced spherical structures called nodules / tubercals.
• Nitrogen fixing rhizobium bacteria are found in these balls.
• Both the legume and the bacteria are benefited in this relationship and this is called a symbiotic relationship.
• For this reason, protein is found in abundance in leguminous plants and they are used in crop rotation.
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